Besplatna isporuka
Telefon: (018) 576-120 - (pon-petak 8:30-16:30)

Kako da pomognete vašim pacijentima da izračunaju svoj BMI

Već smo pisali o tome kako BMI može biti vrlo koristan alat u radu sa pacijentima (ako ste
propustili taj tekts, pronaći ćete ga ovde). Zato ovaj put prelazimo na praktične savete – kako da pomognete svojim pacijentima
da brzo i lako izračunaju svoj BMI, a zatim i da im objasnite kakav uticaj ta vrednost ima po njihovo zdravlje.

Kako se računa BMI?

Formula za izračunavanje BMI je vrlo jednostavna:

BMI = m/h²

m jeste telesna masa u kilogramima. Potrebno je da se pacijent izmeri kod kuće, ili ako nudite uslužno merenje u svojoj apoteci, onda taj podatak možete dobiti na licu mesta.

h je visina u metrima. I ovo je podatak koji će pacijent morati da donese sa sobom. Samo ne zaboravite da pretvorite centimetre u metre.

Na kraju vam ostaje samo da telesnu masu u kilogramima podelite sa kvadratom visine pacijenta u metrima i – voilà! Dobili ste BMI pacijenta.

Evo i primera – ako vaš pacijent ima 70kg i visinu od 170cm, BMI će biti:

BMI = 70kg/(1.7m)² = 70kg/2.89m² = 24.22kg/m²

Ako želite, za računanje BMI-a možete koristiti i aplikaciju (evo jednog primera). Samo jedna napomena – kada koristite aplikacije na internet stranicama, pazite da uvek odaberete metrički sistem, pošto je formula za unos težine u funtama a visine u stopama i inčima korigovana. Na raspolaganju su vam i aplikacije koje uzimaju u obzir i pol, starost, zatim narode kod kojih se BMI razlikuje, itd. Evo jednog primera i za takvu, nešto složeniju, aplikaciju.

Kako se tumače rezultati?

Za tumačenje rezultata, najjednostavnije je voditi se sledećom tabelom:

BMI manji od 18,5 – pothranjenost

Ove pacijente treba posavetovati da pokušaju da dobiju malo na težini tako što će u ishranu uvrstiti raznoliku hranu visoke nutritivne vrednosti.

BMI od 18,5 do 24,9 – normalna težina

Pacijenti normalne težine imaju manji rizik da obole od različitih stanja, najčešće vezanih za srce i krvotok, kontrolu šećera u krvi, itd.

BMI veći od 25 – povišena težina

Pacijentu bi trebalo objasniti rizik koji nosi povišena težina i posavetovati da razmisle o malim korekcijama ishrane i stila života. Ipak, budite pažljivi kako pristupate ovoj temi – niko ne želi da čuje da ima višak kilograma, pa budite taktični i pristupite temi samo sa zdravstvenog, nikako estetskog aspekta.

BMI veći od 30 – gojaznost

Gojaznost je visok rizik po zdravlje i zahteva ozbiljan pristup uz redovno praćenje pacijenta i implementaciju programa za gubitak težine. Podrška porodice i prijatelja je vrlo važna, pa uputite pacijenta da se posavetuje sa svojim lekarom.

Ograničenja

Nekoliko faktora treba uzeti u obzir kada tumačite BMI vrednost – na primer,

  • Starije osobe imaju više masti u telu nego mlađe osobe iste BMI vrednosti;
  • Žene imaju više masti u telu nego muškarci iste BMI vrednosti;
  • Sportisti i osobe mišićave građe mogu imati viši BMI zbog povećanog udela mišićnog tkiva. U tom slučaju, viši BMI ne mora biti faktor rizika;
  • Kod dece i adolescenata situacija je nešto složenija, pa treba analizirati i druge faktore sem BMI vrednosti.

BMI takođe treba analizirati zajedno sa obimom struka koji je takođe odličan pokazatelj kada su metabolička i kardiovaskularna oboljenja u pitanju – ali o tome ćemo neki drugi put.

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o proizvodima ili akcijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!